Mälestise nimi Jaan Tõnissoni kodukoht, Mursi talu

Eesti riigivanema, poliitiku ja õigusteadlase sünnikodu.

Kirjeldus

Jaan Tõnissoni kodutalu hoonestus koosneb eluhoonest, aidast ja tallist. Eluhoone on maakivist vundamendil rõhtpalkidest, rõhtsa laudvoodriga ülelöödud seintega, ühe põhikorruse ja osalise katusekorrusega hoone. Viilkatuse algne sindelkate on kaetud lainelise eterniidiga. Algne rõdu ja veranda on hävinud.
Hoonet kasutatakse elamuna.

(Kirjelduse koostas Anne Kivi 2000. aastal)

Ajalugu

Jaan Tõnissoni sündis 1868. aastal Mursi talus, mis oli toona vana kahekambriline elamu koos rehetarega. Taluhoone põles maha aastal 1872. ning peagi ehitatakse uus elamu samuti koos rehetarega, kuid hoopis avaram. Kambrid olid suured ja valged, seinad krohvitud ja tubades pottahjud.