Mälestise nimi Koolihoone Hariduse t 3, 1937. a

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Kirjeldus

Funktsionalistlikus stiilis hoonet iseloomustab mahtude mänglev paigutus. L-tähe kujulise põhiplaaniga hoone tänavapoolne tiib on kõrgem, hoovipoole ulatuv madalam. Tänavapoolse tiiva lõpetab peakorpusest jõuliselt eenduv poolümar külrisaliit, mille plastiline liigendus järgib tänava kaardumist ning ümbrtsevate hoonete arhitektuuri. Klassiruumid paiknevad krundi sügavusse suunduvas tiivas, mis on pinnase languse tõttu korruse võrra madalam. Õuepoolsel osal on sisenurgas lintakendega trepiärkel. Hoone napis dekooris torkavad silma esifassaadile avanevate saali akende alused karniisid ning saali akende kohal kolmnurkkonsoolidele toetuvad kuulid. Koolihoones oli palju eriruume: lasteaed, laborid, lugemistoaga raamatukogu, lasketiir, arstituba, inspektori kabinet ja rattaruum. 1970. aastatel ehitati klassitiivale peale veel üks korrus.

Ajalugu

1936. aastal arhitekt Herbert Johansoni (1884-1964) projekteeritud koolihoone valmis 1937. aastal. Valmimise järgselt tegutses hoones Prantsuse Lütseum. Nõukogude perioodil asus majas Tallinna 7. Keskkool.

Raam, V. Kalm, M. (1993) Eesti arhitektuur I [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=112 (14.01.2015)
Vikipeedia. Tallinna Prantsuse Lütseum. [www] http://et.wikipedia.org/wiki/Tallinna_Prantsuse_L%C3%BCtseum (14.01.2015)
Pantelejev, A. (2006) Tallinn, Hariduse t 3 kinnistule uue spordihoone rajamiseks muinsuskaitse eritingimused. TKVA Toimik N9-4311