Mälestise nimi Seewaldi vaimuhaigla ravikorpus Paldiski mnt. 52/1, 1903. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Maarja Ruut

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tegemist on historitsistliku Seewaldi vaimuhaigla hooneteansamblisse kuuluva hoonega.

Kirjeldus

Hoonel on tagasihoidliku dekooriga historitsistlik fassaadikujundus ja suured õhulise raamistusega aknad, millede sisemised raamid on metallist ja väikeste ruutudega. Üheksa akna laiuse peafassaadi keskosas eendub kolme akna laiune risaliit katuse kolmnurkfrontooniga. Peasissepääs asub põhjapoolse fassaadi eenduva risaliidi keskel. Esimesel korrusel olid päevasaal rahututele, magalad, palatid, sanitaride ruumid, isolaatorid ja jälgimissaalid. Teisel korrusel olid päevasaal, magala, jälgimispalat. Keldrikorrusel asusid köögid, laod, toidu- ja pesuliftid ja aurukatlaruumid. Säilinud on kahepoolsed tiibuksed, siseaknad, võlvlaed, paekivist laiad trepid, trepikoja paeplaatpõrand ja vanad aurukütteradiaatorid. Kõik seinanurgad olid ümardatud. Majas olid auruküte, kanalisatsioon, ventilatsioon ja elekter.

Ajalugu

Seewaldi haiglakompleks asub 19. sajandil arst Samuel Reinhold Winkleri (1764-1839) rajatud Seewaldi (saksakeelsest nimest Seewald ”merimets”) suvemõisa ja sellega piirnenud metsa alal. 1898. aastal kinkis paruness Marie Girard de Saucanton kinnistu Eestimaa Kubermangu Vaimuhaigete Hooldamise Seltsile. Esialgu kohaldati haigla jaoks suvemõisa puithooned. Aastatel 1901–1903 Axel von Howeni (1845-1911) koostatud planeeringuga pandi paika kogu haiglakompleksi struktuur ja ehitati juurde neli paekivihoonet; meeste ja naiste ravila, majandushoone ja masinahoone. Valvurimaja ja surnukuur rajati krundi idapoolsesse serva. Suvemõisa peahoone ehitati ümber peaarsti elamuks. Kuur, tõllakuur, jääkelder ja elamud kohandati ümber haigla tarbeks. Haigla avati 1903. aasta sügisel. Seewald oli tsaaririigi edumeelsemaid haiglaid, kus rakendati moodsa psühhiaatria uusi suundi. 1907. aastal otsustati juurde ehitada neli ravihoonet. 1913. aastal projekteeris insener Anton Uesson (1879-1942) ühekordse elamu personalile ja juurdeehituse varasemale hoonele. 1920. aastatel tegeles hoonete ümberehitamisega arhitekt Franz de Vries (1890-1938). 1970-1980. aastatel ehitati uus polikliinikuhoone, arhitekt oli Tiit Toomiste (1943), ümberehitusprojekte teostas E.Põldre. 1990. aastatel hoone remonditi arvestamata muinsuskaitse põhimõtteid. Meeste ravikorpus valmis arhitekt Axel von Howeni projekti järgi 1903. aastal.

Allikad

Mäeväli, S. (1984) Seewaldi vaimuhaigla. Arhitektuurimälestise pass. [www] http://register.muinas.ee/ftp/DIGI_2012/Passi%20Skaneerimised/Tallinn/D42.PDF (23.01.2015)

Uwe Gnadenteich Postimees Avaldatud: 31.07.2012 kell 11:33 Seewaldi mälestised on hävimisohus. [www] http://tallinncity.postimees.ee/924350/seewaldi-malestised-on-havimisohus (23.01.2015)

Tallinna Psühhiaatriakliinik. [www] http://et.wikipedia.org/wiki/Tallinna_Ps%C3%BChhiaatriakliinik (23.01.2015)

Lindmaa-Pihlak, S. (1996) Tallinna Psühhiaatriahaigla Paldiki mnt. 52 hoone 6 Üldravikorpuse eskiisprojekt Köide I A Arhitektuuri-ajaloolised eritingimused. TKVA arhiiv Toimik N2-115

Gustavson, H. (1979) Tallinna meditsiin XIX saj.-1917. a. TKVA arhiiv Toimik N12-99

Tomps, P. (1988) Tallinna, Paldiski mnt. 52 ajaloolise arhitektuuriansambli kaitse vajadus. TKVA arhiiv Toimik N12-99

Künnapu, L. (2011) Muinsuskaitse eritingimused Tallinnas, Paldiski mnt.52, Tallinna Psühhiaatriahaigla kompleksi hoonete 1, 3 ja 5 remondiks-restaureerimiseks. TKVA arhiiv Toimik N9-7130