Mälestise nimi Eramu Sakala 23, 1903. a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Väärtuslik historitsistlik villa 20. sajandi algusest, pastori ja kirikuametniku von Kuhlbergi maja.

Kirjeldus

Suurejoonelise ruumiprogrammiga kahekorruseline mansardkorrusega eramu. Hoone välimuses domineerib tume keraamiline tellis. Siin leidub nii neogooti, kui neomaneristlikke elemente. Ehisraamistusega aknad, astmikfrontoonid, sügav uksenišš ja nurgatorn lasevad hoonel mõjuda romantilisena. On tähelepanudväärne, et kesklinna vahetus läheduses valiti selline maaliline villa-stiil. Juba aastakümneid ametiruumidena kasutatud hoones on endstest interjööridest säilinud vaid üksikuid detaile – aknaraamid, mõned uksed, trepivõre, üks laemaaling.

Ajalugu

Ehitati Otto Schotti 1903. aasta projekti järgi endisest Kühnertite aiast eraldatud kinnistule. 1907. aastal projekteeris Otto Schott sama kinnistu hoovi poolsele osale lihtsa kahekorruselise puitelamu.