Mälestise nimi Tallinn-Väike raudteejaama teetööliste riistakuur, 1901. a.
Mälestise registri number K8567

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Kõrvalhoone, Kuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kuur, Riistakuur, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Kirjeldus

1-korruselise teetööliste tööriistakuuri välisarhitektuur on peahoonest tagasihoidlikum, kuid kordab jaamahoone arhitektuuri, millele viitavad mõlema hoone raidkividest nurgad ning punasest tellisest ukse- ja aknaavade raamistused. Tööriistakuuri seinad olid algselt krohvimata ning viilkatus oli kaetud punaste katusekividega. Kuuril kahel küljel olid suured mantelustega väravad. Säilinud on pööningu akende sepistrellid, saelõikega sarikaotsad ja räästasarikad.

Ajalugu

Tallinn-Väike (saksa keeles Reval-Kleinbahnhof), vanadel kaartidel ka Tallinn-Peajaam (vene keeles Ревель-Главное) ja Willjandi Peawaksal (saksa keeles Felliner Hauptbhf) on raudteejaam Tallinnas Kitsekülas. Jaamahoone ehitati aastatel 1900-1901 juurdeveoraudtee Tallinna pearaudteejaamaks. Hoone projekti autor on teadmata. Tallinn-Väike raudteejaama ansamblisse kuulub lisaks peahoonele veel teetööliste riistakuur, pagasiait, kelder ja veetorn, mis kõik on ehitismälestistena kaitse all. Tallinn-Väike raudteejaama ansamblisse kuulub peahoone kõrval veel ka teetööliste riistakuur ning pagasiait, kelder ja veetorn, mis kõik on ehitismälestistena kaitse all.

Allikad

Orro,O. (2007) Tallinn-Väike raudteejaama ja selle riistakuuri restaureerimise ja nende lähiala detailplaneeringu koostamise muinsuskaitse eritingimused. [www] http://register.muinas.ee/public.php?menuID=monument&action=coordination&id=8565 (11.01.2015)

Pantelejev, A. (2007) Muinsuskaitse eritingimused jaamahoone riistakuuri restaureerimiseks. TKVA Toimik N9-4914