Mälestise nimi Noblessneri laevatehase koostetsehh, 1914-1915

Paikvaatluse kuupäev: 20.02.19

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Diana Haapsal

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

20. sajandi alguse historitsistliku tööstusarhitektuuri esindaja.

Kirjeldus

Historitsistlikus stiilis hoone, paekivist välismüüridega ja metallfermidega katusekandetarinditega. Ristkülikukijuline põhiplaan, viilkatus, latern selle harjal. Loodefassaadi külge on rajatud tootmishoone, kagufassaadi küljes on kaks silikaattellistest hoonemahtu. Akumulaatoritsehhiga ühendab paekivist kitsas hoonemaht. Kagufassaadi on lõigatud suured aknaavad. Hoone fassaadi ilmestavad ümaraknad viiludel, kaaraknad ja kontraforsid.

Asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Põhja-Tallinna linnaosas, Peetri tn T2. Hoone kõrval asuvad akumulaatoritsehh ja elektrijaam. Vaheehitusega kokku ehitatud abi-remonditsehhiga. Administratiivhoone suhtes kirdes, järsult laskuva pinnasereljeefi tõttu all „orus“.

Arh. V. Saharov
Hoone on ehitatud aastatel 1914-1915 Noblessneri allveelaevade tehase osana. Projekti autor on arhitekt V. Saharov. 1917. aastal tehas evakueeriti, hoone renditi sadamatehastele. Eesti Vabariigi algusaastatel oli siin ladu, pärast tekstiilitööstus ning hoonet laiendati. Nõukogude ajal jätkab tehas töötamist. Praegu seisab tühjana, 2007. aastal pandi hoonele uus katusekate.