Mälestise nimi Tselluloosi- ja paberivabriku II paberivabrik, 1913. a

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja, Peeter Nork

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Osa ajaloolise tselluloositehase hooneteansamblist.

Kirjeldus

Lihtsa juugendelementidega välisarhitektuuriga 2-korruseline paeseinte ja raudbetoonpostidele toetuva ribilagedega hoone. Klombitud fassaadidega tehasehoone näol on tegemist Eesti paearhitektuuri ja tööstushoonete silmapaistva näitega. Hoonel on puidust raamijaotusega aknad.

Ajalugu

Eestis rajati esimene tselluloosivabrik 1893/1894 aastal Tartu mnt/Masina krundile. Omanik oli Ernst Osse & Ko. Vabrik alustas tööd 1894. aasta märtsis. Tartu mnt 82 nn II paberivabriku hoone ehitati aastatel 1912-1913, peafassaadiga vastu Tartu maanteed I paberivabriku kõrvale, Jacyes Gustav-Adolf Rosenbaum (1878-1944). Ilmselt 1930. aastatel ehitati nende kahe paberiveski hoone vahele täiendav hooneosa, millega likvideeriti tee, juugendlik nurgatorn I paberivabrikul ja II paberivabrikul kena ümarnurk. 1941. aastal lasti punaväe hävituspataljonide poolt vabrik õhku. Mõlema paberiveski hoone Tartu mnt poolsed fassaadid säilisid. 1950. aastatel asuti vabrikut taastama. 1993. aastal kuulutati välja ettevõtte pankrot.