Mälestise nimi Vene-Balti laevatehase haigla, 1914. a.

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Kuulub endise Vene-Balti laevatehase võrdlemisi terviklikuna säilinud hoonekompleksi. Antud hoone on ilmekas näide sajandi alguse töölisasulate planeerimise printsiipidest., tegemist on endise Vene-Balti laevatehase haiglaga.

Kirjeldus

2-korruseline klassitsistlike detailidega paekivist hoone. Hoonel on nii mansard- kui keldrikorrus. Ümbruskonnas ehk Kopli töölisasula piirkonnas asub neli arhitektuurimälestist: Vene-Balti laevatehase haigla (1914), Vene-Balti laevatehase politseijaoskond (1914), Vene-Balti laevatehase tuletõrjujate maja (1914) ja Nikolai Imetegija kirik (1936). Kaevuri tn 1 kinnistul asub lisaks ajaloolisele haiglahoonele kaks laohoonet (ühekorruseline kivist abihoone ja metallist angaar).

Ajalugu

Kaevuri tn 1 asuv hoone valmis 1914. a. Vene-Balti laevatehase haiglana. Aasatel 1912–1916 ehitas Prantsuse firma Schneider-Creuzot Kopli poolsaarele Vene Ühingu kapitaliga Vene-Balti Laevaehituse ja Mehaanika Aktsiaseltsi Reveli Laevaehitustehase ning suurettevõtte töötajate jaoks tehase juurde kompaktse töölisasula. Ehitustöid tegid mitmed Peterburi ja kohalikud ehitusettevõtted ja mehhaanikatehased, tehasehooneist ja töölisasulast koosneva kompleksi projekteerimist juhtis Peterburist pärit insener Aleksandr Dmitrijev. Laevaehitustehase töölisasulas paiknesid kahekorruseline paekivist haigla, puidust tuletõrjehoone, politseijaoskond, kirik-söökla, saun, kino ja elamud.