Mälestise nimi Tondi sõjaväelinnaku abihoone Tondi t. 57A, 1915-1916

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Abihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Peeter Suure Merekindluse ansamblisse juurde kuuluv hoone, militaararhitektuuri näide

Kirjeldus

1-korruseline kompaktne punasest telliskivist, L-kujulise põhiplaaniga abihoone. Kultuuriväärtuslikud detailid ei ole säilinud. Ehitusaegseid sise- ja välisuksi ei ole säilinud. Asudes tsaariagset kroonuarhitektuuri esindava Tondi sõjaväelinnaku territooriumil omab abihoone eeskätt ansamblilist väärtust.

Ajalugu

Hoone ehitusaeg ei ole teada. Ehitusiseloomu poolest (tellislao kvaliteet, tagasihoidlik dekoor jm) võib olla tegemist 1920-ndatel aastatel ehitatud abihoonega. Samuti ei ole teada hoone esialgne funktsioon. Tondi sõjaväelinnak, kuhu ansamblisse Tondi 57a kuulub, ehitati Peeter Suure Merekindluse teeninduspersonali jaoks. Merekindluse põhimõtteline plaan töötati välja 1907. aastal. Eesti Vabariigi ajal võeti sõjaväelinnak Kaitseministeeriumi valdusesse. Nõukogude okupatsiooni ajal kasutati kogu kompleksi taas sõjaväelinnakuks.