Mälestise nimi Elamu Maisi t. 6 I, 1929. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Mälestise tunnus

Tegemist on ilmeka näitega arhitekt Herbert Johansoni projekteeritud 1930ndate sotsiaalarhitektuurist, moodustab tervikliku ansambli ümbritsevate hoonetega Maisi tänaval.

Kirjeldus

Maisi 6, Maisi 4a, Auna 3 hoonestik koosneb seitmest 2-korruselisest 2-3 kaupa kokkuehitatud sektsioonist, mis paiknevad U-kujuliselt ümber väikese väljaku (laste mänguväljakud, muru, lilleklumbid). Sektsioonid kordavad täielikult 1924. a. Herne tänaval kasutatuid. Maisi tn linnateenistujate majade ansamblisse kuuluvad samuti H. Johansoni projekti järgi 1929. a. ehitatud 2-korruselised hooned Maisi 4 ja Maisi 8. Kõik nimetatud elamud on krohvitud fassaadiga kivimajad, millel on täiskelder ja avar pööning. Maisi tänava tööliselamute näol on tegemist varajase sotsiaalehituse näidetega ajastule omases raskepärases laadis. Korterid olid algupäraselt 2-toalised, köögi ja käimlaga, tänaseks on mitmed korterid siseplaneeringut muutnud ja ka laienenud (sh pööningukorrusele). Enamus vanadest ahjudest on välja vahetatud ENSV ajal. Korterites on säilinud enamus tahveluksi, maas on laudpõrandad, puudub parkett. U-kujulisse sektsiooni (Maisi 6, Maisi 4a, Auna 3) kuuluvate elamute I korrusel on igal korteril omaette sissepääs. Ühistrepp viib II korrusele läbi fassaade ilmestavate tuulekodade teiselt poolt maja. Elanikud on amortiseerunud aknaraamid asendanud uute puidust või plastikust aknaraamidega, mis osaliselt jälgivad, osaliselt mitte, esialgse projekti järgseid tiheda ruudustikuga raame. Olemasolevatest välisustest on säilinud ainult üks. 1996. a. pani tollane majavalitsus sektsioonile uue profileeritud trapetsplekist katuse. Algselt oli majal savikivist katus. Hoonete fassaadid värviti 1996. a. Trepikodades on kiviparkett ja trepid ise paekivist, käsipuu on puidust. Välistreppidel on metallist balustraad.

Ajalugu

Maisi 6 korterelamu ehitati 1929. a. ning see kuulub ajalooliselt ühte gruppi naaberelamutega Maisi 4a ja Auna 3. 1920. aastail ehitati Tallinna Linnavalitsuse eesvõttel mitmeid munitsipaalmajade gruppe, millest kaks valmisid Pelgulinnas. Tegemist oli linnaarhitekt Herbert Johansoni (1884-1964) kavandatud traditsionalistlike hoonetega, mis kõik ehitati 1929. a. Tallinna linna töölistele. Üks korterelamu oli mõeldud majanduslikult raskes olukorras töölistele ning teine paljulapselistele linnaametnikele. Viis aastat varem oli H. Johanson projekteerinud Tallinna keskhaigla töötajate elamud Herne tänavale, mille eraldi sissepääsudega arhitektuurne lahendus oli tol ajal Eestis esmakordne. Sama projekti kasutati Maisi ja Auna tn elamute rajamisel. Hooneid on rajamisest alates kuni tänaseni kasutatud elamutena. 2003. aastal paigaldati hoonele uus punasest kivist katusekate ning renoveeriti fassaade ja korstnaid. 2004. aastal vahetati suurem osa aknaid, mille käigus prooviti järgida esialgset raamijaotust.