Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse rannakaitsepatarei nr. 14, 1915. a.

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarrajatis, Ehitiste liigid, Militaarehitis, Militaarrajatis, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tegemist on osaga mastaapsest Peeter Suure Merekindlusest.

Kirjeldus

Puude ja põõsastega kaetud kõrge põhja-lõunasuunaline vall. millel on neli positsiooni. Läänekülg on järsk, ühtlaselt võsastunud, valli peal on sügavad lõhed, betoonist detailid. Idaküljel on vallinõlvakule laiali paiskunud betoonkivi tükid. Lõunapoolseim positsioon on kõige vähem kannatada saanud. On võimalik siseneda varjendisse. Täisbetoonist seinad ja põrandad, väikesed aknad. Kirdesse jääb hästi säilinud komandopunkt, selle põrand on kaetud veekihiga. Vaatlusplatvorm on hästi säilinud.

Asukoha kirjeldus

Rannakaitsepatarei asub Tallinnas, Kesklinna linnaosas, Aegna saarel. Täpsemalt saare läänerannikul, Talneeme läheduses.

Ajalugu

Ehitatud 1915. aastal, täisrelvastati 1916. aastal. Neli 130-mm kahurit paiknesid üksteisest 40 m kaugusel. Nende ees oli varjend, mis moodustas ühtse rinnatisetaolise kaitse. 1918. aastal patareid ei lõhatud kuid patareist eemaldati relvad. Eesti Vabariigi algusaastatel oli kasutusel numbri all 3. patarei. Õhiti Punaarmee garnisoni lahkumisel 29. aug. 1941. a.