Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse rannakaitsepatarei nr. 15 helgiheitja positsioon, 1915-1917

Seisund: hävinud

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja, Peeter Nork

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarrajatis, Ehitiste liigid, Militaarehitis, Militaarrajatis, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mastaapse ajaloolise Peeter Suure Merekindluse rajatis.

Kirjeldus

Poolkaarekujulise põhiplaaniga betoneeritud maakividest rajatis Kurikneeme tippu ulatuva muuli otsas. Muul ja platvorm on tugevasti varisenud, praktiliselt hävinenud.

Mälestis asub Tallinnas, Kesklinna linnaosas, Aegna saarel, Kurkikneemel.

Ajalugu

Ehitatud 1915-1917 aastatel. Valgustas ala kahurite laskekauguse ulatuses. Prožektor sõitis siia raudteed mööda patareist läänes asuvast betoonvarjendist. Peale 1918. aastat erilist remonti ei vajanud. 1930. aastate keskel ehitati uus platvorm.