Mälestise nimi Rannakaitsepatarei alused, 1918. a.

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarrajatis, Ehitiste liigid, Militaarehitis, Militaarrajatis, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Ajalooline rajatis Aegna saare rannakaitsesüsteemist.

Tegemist on betoonist kaitserajatisega.

Ajalugu

Kaitserajatiste ehitamine Aegna saarele jätkus ka Eesti Vabariigi iseseisvudes, kui saarel tegutses Aegna Komandantuur. Komandantuurile oli püstitatud ülesanne kaitsta pealinna merepoolselt küljelt. Aegnal asus Eesti merekindlustuse suurim üksus. Rannakaitsepatarei nr. 1 oli massiivne ehitis, betoonblokkide ja metallkonstruktsioonidega, ühes diiseljõujaama ja tulejuhtimispunktiga. Patarei purustati enamlaste poolt 1918. aasta veebruaris ning taastati juba samal aastal.