Mälestise nimi Merekindluste Aegna saare rannakaitsepatarei nr. 2(EV) helgiheitjapositsioon, 1924. a.

Seisund: hävinud

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarrajatis, Ehitiste liigid, Militaarehitis, Militaarrajatis, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Aegna saare kaitserajatiste ajalooline rannakaitsepatarei.

Kirjeldus

2. patarei koosnes neljast sõõrjast betoneeritud süvendist, läbimõõduga 5 meetrit, mis asusid ühes reas. Meeskonnavarjendeid oli 7 ja laskemoonakeldreid 6. Komandopunkt paiknes süvenditest veidi tagapool, II ja III suurtüki vahemaal. Tegemist oli väikese betoonrajatisega, mille alakorrusele laskus trepp. Ülemise korruse moodustas betooniga kaetud 8-tolline soomusplaat, millele toetus liikumatu soomuskuppel. Vahetult mereäärsel alal paiknes maakividest ning betoonist helgiheitjapositsioon.

Ajalugu

Patarei ehituskava kinnitati 1923. aastal, ning 1924. aasta talvel toodi kohale ehitusmaterjal ning terve suve vältel kestsid ehitustööd. 1920.ndate lõpus muudeti patarei õppepatareiks ning mehitati hiljem, II maailmasõja ajal. Käesolevaks ajaks on patarei helgiheitjapositsioon suures osas hävinud.