Mälestise nimi Elamu Laulupeo t. 6, 1912. a.

Tähelepanuväärse arhitektuuriga puitelamu näide.

Kirjeldus

Laulupeo 6 näol on tegemist kahekorruselise kõrge soklikorrusega puidust kortermajaga, mida on viimistletud eri tüüpi laudistega. L- kujulise põhiplaaniga hoone on kivist tulemüüriga ühendatud naaberhoonega Laulupeo 8. Suurte korteritega eluhoone on unikaalse plaanilahendusega ja mitmekülgselt liigendatud fassaadirütmiga. Hoone katusekuju, dekoorielemendid ja avatäidete lahendused viitavad juugendile. Päikese motiiv viilul ja tänavaseina akna kohal, viitab hoone projekti autorile. Tähelepanu väärib ka kortermaja maakivist rustikaalne sokliosa. Mitmed avatäited on asendatud uute ja sobimatutega. Raamijaotust on suures osas siiski järgitud.

Ajalugu

Hoone ehitati 1911 –1912 aastal. 1911. aastal koosataud ehitusprojektile allkirjastas insener Anton Uesson (1882 –1965). Kortermaja projekti tegelikuks autoriks on tõenäoliselt aga Karl Burman (1882–1965).

Allikad

AS Eesti Projekt. (2006) Pööningukorruse väljaehitamine korteriteks. Põhiprojekt. Laulupeo 6. TKVA Toimik N9-3914
Pantelejev, A. (2005) Muinsuskaitse eritingimused remont-restaureerimistöödeks. Laulupeo 6. TKVA Toimik N9-3354