Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse laskemoona laotunnelid Narva mnt. ja Purde t. ristist u. 450 m idas paeklindis, 1914.a .

Seisund: asukoht tuvastamata

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarrajatis, Tunnel, Ehitiste liigid, Rajatis, Militaarrajatis, Tunnel, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Peeter-Suure merekindluse militaarmälestiste tervikkompleksi osa, väärtuslik sõjaajalooline rajatis.

Halvas seisukorras on tunnelite sissepääsud, mis on praktiliselt varemestunud.

Ajalugu

Peeter Suure Merekindluse rajamise käigus planeeriti mereväe pealaskemoonalao ehitust esmalt Palljassaare poolsaarele. Kuna Maarjamäel olid tingimused ladude rajamiseks sobivamad, siis otsustati laskemoona laotunnelid hoopis Maarjamäe paekaldasse rajada. 1914. aastaks jõuti valmis ehitada 4 umbes 30 m pikkust tunnelikäiku, kui otsustati tööd pooleli jätta ning alustada Harku tunnelite ehitust.