Mälestise nimi Elamu Ravi t. 10, 20. saj. algus

Paikvaatluse kuupäev: 21.01.19

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Diana Haapsal

Silmapaistva arhitektuuriga puitelamu, Voldemar Lenderi loomingu ilmekas näide.

Kirjeldus

Ravi 10 näol on tegemist Uus-Tatari ja Ravi tänava ristumiskohas paikneva 7-teljelise Lenderi tüüpi puidust kortermajaga, mis paistab silma rikkaliku puitdekooriga. Säilinud on maja rajamisaegsed vahekarniisid, nurgalauad, sandrikud, saelõikelised sarika- ja pärliniotsad jms. Majatüübile iseloomulikult on ehitise hoovikülg märksa rafineeritum. Dekoratiivne ja silmatorkav on ka maja tänavaseina varikatuse sepiskonsool, millelt ajutiselt puudub plekk. Hoovikülje sissepääsu varikatus on algsest mõnevõrra erinev.

Ajalugu

1908. aastal tellis Jüri Veisserik Voldemar Lenderilt (1876–1939) eluhoone projekti. Esialgu ühekorruseline hoone ehitati peagi pärast valmimist ümber kahekorruseliseks tüüpseks korterelamuks.

Allikad

Luukas, M.; Naska, S. (2012). Muinsuskaitse eritingimused restaureerimistöödeks + CD. Ravi 10. TKVA Toimik N9-7722