Mälestise nimi Elamu Tehnika t. 17, 1910.-1920. aastad

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Mälestise tunnus

1920. aastate elamuarhitektuuri ilmekas näide, hästi säilinud eestiaegne suurte esinduskorteritega puitelamu. Moodustab tervikansambli koos kõrvalasuvate majadega Tehnika 19 ja 21.

Kirjeldus

Kahekorruselises mansardkorrusega hoones on 3 trepikoda, kummalgi korrusel oli algselt 3 avarat, eraldi köögisissepääsuga korterit -- üks kuuetoaline ja kaks kolmetoalist. Moodsa mugavusena oli igasse korterisse ette nähtud ka vannituba, kõige suuremsse korterisse ka teenijatuba. Ehituse käigus tehti projekti mõnede detailide ja korterite ruumijaotuse üksikasjade osas mitu korda ringi, ehitati eluruumidena välja mansardkorrus. Ka keldrisse olid lisaks kuuridele ja pesuköögile projekteeritud kojamehe, autojuhi ja pesunaise väikesed korterid ja kaks väikekauplust eraldi sissekäikudega tänavalt.

Ajalugu

Kompaktse ehitusmahuga suur väljast krohvitud puumaja asub ajaloolises Kelmiküla asumis kunagise nn. Toompea eeslinna alal, Tehnika tänava raudtee-poolses lõigus, mida, erinevalt sama tänava algusosast, ei jõutud tsaariajal terviklikult hoonestada ja kuhu suuremaid maju hakkaski kerkima alles 1920. aastatel, eriti pärast Paldiski mnt. raudteeviadukti valmimist 1926. aastal. Antud hoone kavandas 1929. a. arhitekt K. Treummann-Tarvas. Hoone mansardkorrus ehitati eluruumidena välja 1931. aastal.

krundi ulatuses