Mälestise nimi Elamu Valdeku t 3, 1910. aastad

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Nõmme hoonestuse kõige vanemasse kihistusse kuuluv puumaja, arvatavasti 19. – 20. sajandi vahetusel või pisut varem ehitatud väärtuslik historitsistlik suvitusvilla.

Kirjeldus

Hoone esindab historitsismi. Kauni neorenesanss-stiilse jõukama rahva suvitusvilla kavandaja ei ole teada, kuid on näha, et see on projekteeritud professionaalse arhitekti poolt. Kahetiivaline kaarakendega väikesemahuline puitmajas kajastub sajanditagune suvitusaleviku miljöö ja linnaehituslik situatsioon. Kolme tänavasissekäiguga romantilist laadi maja võis juba algselt jaguneda kahe kuni nelja perekonna vahel, tavaliselt suvitas ühes majapooles peremees ise, ülejäänud kortereid üüriti kaugemalt saabunud suvitajatele välja. Ilmselt sekundaarses ehitusetapis on ehitatud tagatiiba lõpetav köögitrepikoja osa, hoone ruumijaotust on korduvalt ümber korraldatud. Siseruumides on säilinud mõned vanad ahjud, tahveluksed, trepibalustraad, kojakapid tagasissekäigu juures, fassaadidel puitpits-kaunistused. Analoogseid hooneid kerkis Pirita-Kosel, Kadriorus, aga ka Narva-Jõesuus. Hiljem kohaldati need enamasti aastaringseks elamiseks.

Ajalugu

Kahekorruseline hoone kuulub vanimate Nõmmel säilinud majade hulka. Kultuurimälestiste riikliku registri andmetel on maja ehitatud 1910. aastatel, sama kajastub ka kindlustusdokumentides, kuid tegelikult pärineb vähemalt mingi osa sellest ilmselt paarkümmend aastat varasemast ajast.