Mälestise nimi Elamu Vääna t. 9 koos kuuri ja raudteejaama jäätmekastiga, 1915-1930. aastad

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakond, Diana Haapsal

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Eramu, Kõrvalhoone, Militaarkompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Elamu moodustab koos Vääna 5 asuva Peeter Suure Merekindluse kasarmubaraki kuuri, kuivkäimla ja krundi munakiviteega (1915-1916) ühtse ansambli.

Kirjeldus

2-korruseline, valtsplekist viilkatuse ja väljaehitatud katusekorrusega puitelamu. Hoonel on paekivivundament ning laudadest välisvooder. Plastaknad on rekonstrueerimise käigus vahetatud originaalakende eeskujul tehtud kaheraamiliste pöördavanevate puitakende vastu ning välisuksed kaetud puidust tahveldisega. Samuti on välisuste kohale paigaldatud varikatused, arvestades hoonele iseloomulikke detaile. Rekonstrueerimise käigus on krundi põhjapoolsesse ossa ehitatud abihoone, mis asetseb paralleelselt tänavapoolse krundipiiriga.

Ajalugu

Vahemikus 1915-1930. aastal ehitatud raudteelaste elamu, mis moodustab koos Vääna 5 asuva Peeter Suure Merekindluse kasarmubaraki kuuri, kuivkäimla ja krundi munakiviteega (1915-1916) ühtse ansambli. 2010. aastatel on korterelamu rekonstrueeritud üksikelamuks ja ehitatud abihoone. Eelneva käigus on teostatud fassaadi remont, avatäidete vahetamine ja põhikonstruktsioonide avariiolukorra likvideerimine. Arhitektuurimälestisena arvel olevad kuur ja käimla on lammutatud.