Mälestise nimi Pelgupaik

Menetleja: Looduslike pühapaikade nõunik, Pikne Kama

Arheoloogia, Kaitserajatised, Pelgupaik.

Mälestise tunnus

Kirjalikult fikseeritud rahvapärimusega seotud maastikuliselt eristatav koht, teaduslikku informatsiooni sisaldav arheoloogiline kultuurkiht.

Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu.

Asub rabasaarel (Merimetsa raba).

Üldinfo

Ajutiselt, sageli ohu korral, on inimesed kasutanud elamiseks pelgupaiku, kuhu üldiselt pole kaitserajatisi tehtud. Pelgupaigad olid looduslikult hästi varjatud, enamasti soo- ja rabasaared. Rahvasuus on neile antud mitmesuguseid nimesid (Kukelinn, Luusaar, Lõimemägi jne). Pelgupaiku pole arheoloogiliselt jõutud veel kuigi palju uurida. Seoses väga episoodilise kasutusega on sellistele mälestistele iseloomulik väga nõrk kultuurkiht ja esemeleidude vähesus, mistõttu nende ajaline määratlemine on raske.