Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Kroonlühter kaheksa tulega ja kotka figuuriga, annet. 1671 (pronks?)
Mälestise registri number 14187
Mälestise tüüp Vallasmälestis
Mälestise liik kunstimälestis
Arvel 15.01.1998
Registreeritud 15.01.1998
Mälestise vana number 699

Paikvaatlused(4)

Seisund: rahuldav

Paikvaatluse kuupäev: 15.06.17

Menetleja: Kunstipärandi nõunik, Grete Nilp

Märksõna(6)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Ajalugu


Muinsuskaitse all alates 1973. a., vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 699.

Sisestatud: 02.02.2007.

Aruanded


Koori kohal oleva lühtri restaureerimisaruanne. Koostaja Illar Meeru. Tartu 2011. (MKA arhiivis A-10584)

Sisestatud: 18.11.2019.

Vallasmälestise kirjeldus


Materjal: pronks.
Tehnika: monteeritud, trugitud, valatud.
Autor, valmistamise koht: -
Dateering: annetatud 1671
Mõõtmed: Mõõdud: h u. 100 cm, ø u. 90 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Lühtri keral on annetustekst: LARS WADEMAN CHRISTINA KNVTZ ANNO 1671.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Lühtri keral on annetustekst: LARS WADEMAN CHRISTINA KNVTZ ANNO 1671. Ese on muinsuskaitse all, kuna annetustekst lubab kroonlühtri valmistamise ajastada 17. sajandisse ja oletada, et ese on annetatud laulatuse puhul. Kroonlühter on jässaka figuuriga. Mõõdukalt profileeritud tüves on lühike, selle ülaosas paikneb ümar ja keskosas silinderjas paisutus. Tüvese tipus riputusrõnga all paikneb 17. sajandile iseloomulik figuur – kotka seljas istuv mees, hoidmas käes arvatavasti viljavihku. Kroonlühtri allosas on suur kera, mille all asub profileeritud nupp. Kera kohal asuvale haarataldrikule kinnitub kaheksa akantusevartena kujundatud haara, millest igaüks kannab ühte suhteliselt sügavat rasvataldrikut koos kõhuka küünlapiibuga. Kroonlühtri ülaossa, kahe paisutuse vahele kinnitub kuus grotesksest näokujutisest ja väänaldest kombineeritud ehishaara.
Kroonlühter on seatud elektrile, juhtmed keeratud ümber haarade.
Kroonlühter on algselt kuulunud Viljandi Jaani kirikule; antud koguduse poolt Laiuse kirikule pärast 1941. aastal aset leidnud tulekahjut.
Lühtri keral on annetustekst: LARS WADEMAN CHRISTINA KNVTZ ANNO 1671. Ese on muinsuskaitse all, kuna annetustekst lubab kroonlühtri valmistamise ajastada 17. sajandisse ja oletada, et ese on annetatud laulatuse puhul. Kroonlühter on jässaka figuuriga. Mõõdukalt profileeritud tüves on lühike, selle ülaosas paikneb ümar ja keskosas silinderjas paisutus. Tüvese tipus riputusrõnga all paikneb 17. sajandile iseloomulik figuur – kotka seljas istuv mees, hoidmas käes arvatavasti viljavihku. Kroonlühtri allosas on suur kera, mille all asub profileeritud nupp. Kera kohal asuvale haarataldrikule kinnitub kaheksa akantusevartena kujundatud haara, millest igaüks kannab ühte suhteliselt sügavat rasvataldrikut koos kõhuka küünlapiibuga. Kroonlühtri ülaossa, kahe paisutuse vahele kinnitub kuus grotesksest näokujutisest ja väänaldest kombineeritud ehishaara.
Kroonlühter on seatud elektrile, juhtmed keeratud ümber haarade.
Kroonlühter on algselt kuulunud Viljandi Jaani kirikule; antud koguduse poolt Laiuse kirikule pärast 1941. aastal aset leidnud tulekahjut.
Asukoht: läänepoolne. Kirjelduse koostas Külli Erikson.

Sisestatud: 02.02.2007.