Rehemaja oma 1000-aastase arenguga on hoonetüübilt unikaalne. Seda leidub vaid Eestis ja Põhja-Lätimaal. Viimane sada aastat on aga toonud väga palju muudatusi nii meie elulaadi kui ka hoonestusse, nii et väga suur hulk rehemajadest on kas lammutatud ja asendatud kaasaegsemate hoonetega või jäänud poliitiliste tuulte käes omanikuta ning hävinud. Käesolevasse andmebaasi koondame andmeid Eesti Vabaõhumuuseumi või meie kaastöötajate poolt inventeeritud tänaseni kasutuses olevate rehemajade kohta. Andmete kogumist on toetanud Kesk-Läänemere Programm.

Andmeid kogub ja haldab Eesti Vabaõhumuuseum. Andmekogul on kaks tasandit: avalik ning uurija tasand. Esimesel juhul kuvatakse ainult väike osa kogu teabest, mida oleme taluõue, kõrvalhoone ning rehemaja kohta kogunud. Andmekogu puudutavate küsimustega palun pöörduda Eesti Vabaõhumuuseumi projektide peaspetsialisti Elo Lutsepa poole aadressil elo.lutsepp@evm.ee

EVM maaarhitektuuri keskus

Taluõu

Aadress: Rapla maakond, Rapla vald, Oola, Viinari
Katastritunnus: 66903:003:0222 Inventeermise aeg: 25.05.2010 Inventeerija: Triin Jänes

Rehemaja

Ehitusaasta: Ehitusja määramise viis: andmed puuduvad
Konstruktsiooni osa Kirjeldus Staatus
Katus Rehetoa ja kambrite osas on plekist poolkelpkatus, rehealuse katus on eterniidist viilkatus. Keldril on plekist pultkatus. Rahuldav
Välissein Rehetoa ja kambrite tagaseinas on laudis, eest on laudis ära võetud, Rehealuse rehetoa poolsem sein on röa dolomiidist ja ülejäänud kiviplokkidest. Halb
Sokkel Ümber rehetoa ja kambrite on puidust sokkel.
Aknad Kambritel ja rehetoal on kahese jaotusega puidust aknad, rehealusel on neljase jaotusega kahe erineva suurusega aknad. Rahuldav
Väravad Puidust peavärav.

Hooned

Tüüp Ehitusaasta Kirjeldus
ait 1905-1905 Palkidest kandiline hoone, kahepoolsete ustega, rehielamu vastas
laut Vundament on valmisatud graniitkividest, seest on liigendatud samuti graniitkividega, asub aidaga ühel joonel tee poole.
küün Asus aida ja lauda vahel.
kelder 1901-1901 Ehitatud rehealuse pikendusena röa dolomiidist. Neljakandiline võlvitud ruum, ehitatud 1901.
kuur ehitatud aida ida küljele. Püstlaudisest hoone.
kasvuhoone klaasist. Asub küüni kohal.