Rehemaja oma 1000-aastase arenguga on hoonetüübilt unikaalne. Seda leidub vaid Eestis ja Põhja-Lätimaal. Viimane sada aastat on aga toonud väga palju muudatusi nii meie elulaadi kui ka hoonestusse, nii et väga suur hulk rehemajadest on kas lammutatud ja asendatud kaasaegsemate hoonetega või jäänud poliitiliste tuulte käes omanikuta ning hävinud. Käesolevasse andmebaasi koondame andmeid Eesti Vabaõhumuuseumi või meie kaastöötajate poolt inventeeritud tänaseni kasutuses olevate rehemajade kohta. Andmete kogumist on toetanud Kesk-Läänemere Programm.

Andmeid kogub ja haldab Eesti Vabaõhumuuseum. Andmekogul on kaks tasandit: avalik ning uurija tasand. Esimesel juhul kuvatakse ainult väike osa kogu teabest, mida oleme taluõue, kõrvalhoone ning rehemaja kohta kogunud. Andmekogu puudutavate küsimustega palun pöörduda Eesti Vabaõhumuuseumi projektide peaspetsialisti Elo Lutsepa poole aadressil [email protected]

EVM maaarhitektuuri keskus

Taluõu

Aadress: Hiiu maakond, Hiiumaa vald, Selja, Matse
Katastritunnus: 36802:001:2421 Inventeermise aeg: 25.05.2011 Inventeerija: Grete Nilp

Rehemaja

Ehitusaasta: 1864 Ehitusja määramise viis: Rehetalu seinal asuvad aastaarvud
Konstruktsiooni osa Kirjeldus Staatus
Katus Kelpkatus, pilliroog, hari kaetud eterniidiga. Halb
Välissein Rõhtpalk, palju taaskasutust, järsknurk, pähikud ulatuvad 15 cm välja. Rahuldav
Sokkel Paas+raudkivi. Kambrite osas kõrgus ca 30 cm, rehetoa ja rehekoja osas ei ole näha. Halb
Aknad Algselt suure toa aknad arvatavasti suuremad - seestpoolt näha, et osa aknaavast on kinni ehitatud.
Maja aknad on kõik eri mõõdus. Talu tagaküljel pandud hiljuti uued aknad.
Rehetoal säilinud algsed kuuese ruudujaotusega aknad.
Hea
Väravad Rehekoja mõlemad väravad säilinud, laudadest löödud. Rahuldav

Hooned

Tüüp Ehitusaasta Kirjeldus
saun Õlgkatus, kaetud eterniidiga. Kaheosaline - saun (palkkehand) + kuur (sõrestik kaetud laudisega).
Huvitava detailina esineb otse sauna vundamendi alla ehitatud kaev.
ait 1923-1923 Ait-laut. Mitmeosaline (4 sektsiooni), ehitatud etapiti. Eterniitkatus. Lauda osas esineb mädanikku. Aida osa hästi säilinud. Hetkel kasutatakse hoiuruumina, kunagi tarvitati viljaaidana, ka magamiseks.
kelder Kiviehitis, katuse sisse varisenud, väga halvas olukorras ning kasutuskõlbmatu. Puidust uks, millel ka puidust lukk dateeringuga 1799.