Mälestise nimi Ikoon "Ristija Johannes", 19.saj. II pool (tempera, puit)
Mälestise vana number K 124

Varastatud 06. 05. 1993. a.

Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: 31 x 27,3 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ristija Johannes (“Пророк Иоанн Предтеча”) kuulutas ette Jeesuse tulekut, käies Tema eel ja ristides inimesi meeleparandusristimisega. Ristija Johannese tulekut ennustab juba Vana Testament (Js 40,3-5; Ml 3,1). Ikoonil hoiab pühak käes ristimisvaagnat Jeesuslapsega ning tema käes olev avatud kirjarull ütleb: "Ma nägin tunnustähte...". Siin peetakse silmas Johannese jutlust maailmale, kui ta ütleb: "Pärast ming tuleb see, kes on vägevam minust..." (Mt 3, 11; Mk 1, 7; Lk 3, 16). Kui Johannes Jeesust Jordani jões ristis, avanesid taevad ja Jumala hääl ütles: "See on minu armas Poeg, kellest mul on hea meel!" (Mt 3, 17; Mk 1, 11; Lk 3, 22).