Mälestise nimi Lohusuu kirik, 1878-1882

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja, Peeter Nork

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tüüpiline neogooti stiilikaanonite järgi ehitatud sakraalhoone.

Kirjeldus

Kirikuhoone ristkülikukujulise põhiplaaniga kavatisele liitub O-s polügonaalne koor käärkambriga. W-s gootipärse telkkiivriga torn. Eksterjööris liigendavad seinu saledate tornikestega lõppevad tugipiilarid ning tervkaarsed vitraazaknad. Siseruum kaetud segmentkaarse puitvõlviga. Sisustuses rikkalikus neogooti stiilis altar, kantsel ja oreliväär ning alarimaal. (EA)

Ajalugu

Rajatud 1878-82 samas 1667 a-st asunud esikiriku kohale. Arhitekt tundmatu, ehit.-meister O.Sommer.(EA)

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 lg.3 moodustab kinnismälestise kaitsevööndi 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kui mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole ette nähtud teisiti.