Mälestise nimi Rohuneeme kalmistu

Mälestise tunnus

Ajalooline matmispaik ühes hauatähiste, piirete ning piirdeaiaga. Kalmistu omab kultuuriajaloolist, kunstilist ning miljöölist väärtust.

Kirjeldus

Rohuneeme küla põhjaserval asuv kalmistu on kujunenud hiljemalt 20. sajandi teisel kümnendil rajatud, tänaseks hävitatud kabeli ümber. Ajalooline osa hõlmab ligikaudu 0,3 ha suuruse ala, mis on põhjast, idast ja lõunast piiratud maakividest laotud, 0,5 - 1,0 meetri kõrguse müüriga ja kaetud, erinevalt uuemast osast, kõrghaljastusega. Vana puitkabeli asemele on ehitatud silikaatkiviseintega kabel, mille arhitektuuriline tase on asjaarmastajalik. Hauatähistest on 20. sajandi I poolest säilinud 21 raudristi ja 9 kivist hauasammast. Puitriste on kalmistul 6. Kalmistu idaküljel asub väravarajatis, mis koosneb betoneeritud kivipostidest ja lihtsast, valudetailidega vabrikurauast sepisväravatest, värava sepislingid meenutavad rullikeerdunud tammelehti.

Kirjelduse koostaja: Silja Konsa 2002.a.

Ajalugu

Rohuneeme küla põhjaserval asuv kalmistu on kujunenud hiljemalt 20. sajandi teisel kümnendil rajatud, tänaseks hävitatud kabeli ümber (selle asemel uus kabel). Tallinna Jaani koguduse filiaal. Vanimad säilinud ristid 1923-1924 a., üksikud 1930-te graniitsambad. Sepisriste leidub kalmistu lääneosas, kolm ka põhjaosas. Kirikust lõunas uued matused. Korras ja hooldatud kalmistu.