Mälestise nimi Ilumäe kabel

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kabel, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Klassitsistlikus stiilis tähelepanuvääriv sakraalehitis.

Kirjeldus

Hilisklassitsistlik krohvitud kivihoone. Ristkülikukujulisele põhiosale liitub W-küljel kolmandiku jagu kitsam eeskoda, mis kannab kuppelja katusega torni. O-küljel mõnevõrra madalam kooriruum. Kabeli neljale sambale toetub oreliväär. Osa aknaid teravkaarseid. Akendel koopiad 14 klaasimaalinguist (1729, originaalid Rakvere muuseumis) Barokne altar (1731, J.V. Rabe töökoda) pärineb vanemast kabelist. (EA)

Ajalugu

Ilumäel, Palmse mõisarahva von der Pahlenite rahula juures seisnud kabel juba rootsi ajal. Põhjasõjas tehti hoone maatasa, sestpeale peeti teenistusi mõisa rehes – kuni tulekahju sellegi hävitas. Siis rajas parun Arend Diedrich von der Pahlen Ilumäele uue ruumika barokse puust kabeli (valmis 1731). Praegune ­hilisklassitsistlik kivihoone (arhitekt Johann Schelbach) ehitati parun Carl Magnus von der Pahleni ja ümbruskonna talupoegade ühise ettevõtmisena ning pühitseti aastal 1843.

Kaitsevööndi ulatus

Ilumäe kabel asub kabeliaias, mis samuti on arhitektuurimälestisena kaitse all reg. nr. 15888, siis kirikule eraldi uut kaitsevööndit ei ole moodustatud, kehtib Muinsuskaitseseadusest tulenevalt kaitsevöönd 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.

- Annetustega tasutakse võlg kabeli põranda ehituse eest (Virumaa Teataja 06.11.2012)

- Von der Pahlen andis talupoegadele vapid

Meedia

21.11.2007. käis koguduse pastor P-E. Erikson rääkimas koguduse ettevõtmistest kabeli-remontrestaureerimistööde edendamiseks Kogudus on otsustanud, et põrand tuleb paekiviplaatidest ja kogu pingistikku kogudus ei vaja kabelisse. Tellivad ettepanekuks projekti.