Mälestise nimi Jäärja mõisa jääkelder

Seisund: varemestunud

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Jääkelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Jääkelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Hoone tüübi näide Pärnumaa hästi säilinud mõisaansamblis.

Kirjeldus

Hoone varemetes. Algselt olnud kolmekorruseline, esimene korrus moodustab silindervõlviga jääkeldri, kuhu sai hobuvankriga tee tasandilt sisse sõita. Sissesõit oli pika tunneli kaudu, mida katsid tellisvõlvid. Keldriosa on maetud pinnasesse, kuhjates selle müüride ümber paarimeetrise künka. Põhikorrus toetub keldri müüridele ja võlvile ning kujutas endast kapitaalsete vaheseinteta suurt ruumi. Lagede ja katuse konstruktsioonid on täiesti hävinud. Ainsa puitdetailina on tervelt säilinud teepoolne välisukse leht, kaetud kalasabalaudisega ja varustatud sepiskäepideme ning karplukuga. Seinad on maakividest, ilmselt täidetud vuukidega. Peahoonepoolset otsaseina kaunistab räästajoonel tüse vöö. Säilinud viil on tehtud astmega, teepoolne esisein kolmandal korrusel on tõstetud, ilmselt on selles olnud aknad.Tagumine viilkatuse pool on olnud lauge ja sirge. Peahoonepoolses seinas on säilinud tellistega varatud ümarkaarsed aknaavad.

Ajalugu

Hoone on tuntud varasemast ajast viinaköögi ja selle all asuva jääkeldrina. Hiljem, ilmselt peale viinavabriku valmimist 19.saj II poolel, on hoone funktsioon muutunud ja rahvas tunneb seda varet kui "kanamaja". Täna varemeis.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirjaga nr 208 21. juuni 2006"Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine"(RTL, 04.07.2006, 52, 967) on kultuurimälestsitele nr-tega 16719-16726 kehtestatud ühine kaitsevöönd, mis hõlmab kinnistuid KÜ tunnusega 71102:004:0205; 71102:004:0202; 71102:004:0042; 71102:004:0039; 71102:004:0018; 71102:004:0017. Kaitsevööndisse jääb arheoloogiamälestis Asulakoht, reg nr 11794.