Mälestise nimi Altarisein, N. Lorentzen, 1827 (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega altarisein historitsismiajast 19. sajandist, kohaliku meistri looming.

Altarisein on algsest asukohast eemaldatud, asetseb pikihoone idaosas lõunaseina ääres

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1931 (774: 1), aastast 1980 – Kingissepa rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 174

Tekstitahvli konserveerimistööde kaart. Ennistuskoda "Kanut". Tallinn 12.11.2012 (MKA arhiivis)
Altarimaali, altari tekstitahvli ja altariseina konserveerimistööde ning uuringute aruanne. Tallinn 2012/13 (MKA arhiivis)
Altariseina konserveerimistööde kaart. Ennistuskoda "Kanut". Tallinn 2.10.2013 (MKA arhiivis)

Pastor Aleksander Schmidti kirjast 29. augustil 1827 (leitud altariseinast 1984, Muhu Muuseumis):
Im Jahre 1827 ist dieser Altar für 500 Rubel Banco Assignationen, die aus den Kirchen Mitteln gezahlt worden,von dem Arensburgischen Tischlermeister Nommen Lorentzen und seinem Geselle Jürgens erbaut, und Altar und Kanzel von dem Arensburgischen Maler Herr Krause angestrichen worden...
Der frühere Altar ist wahrscheinlich im Jahre 1657 errichtet gewosen weit auf der Rückwand desselben ausser dem Namen Johann Balk die Jahrzahl 1657 eingeschnitten war.

S. Karling. Holzschnitzerei und Tischlerkunst der Renaissance und des Barocks in Estland. Tartu,
1943, lk, 420: ZAD, KVAOe, Wolde 78, Mohn, Visit. 1862: “Der Altar ist 1827 für 800 Rbl von dem
Arensburgischen Tischlermeister Nommen Lorenzen verfertigt und von dem Maler Krause gemahlt. Das
Altargemälde… 1788 von dem Arenburgischen Maler Kieröltf (Kjerulf) gemalt.”

Materjal: puit, õlivärv.
Tehnika: tisleritöö, nikerdatud, saelõige, marmoreering.
Autor, valmistamise koht: Nommen Lorentzen, maaler
H. Krause, Kuressaare
Mõõtmed: laius 203 cm, kõrgus (ülakarniisini) 263 cm (sellest predella kõrgus 65, 5 cm),
sügavus ca 79 cm, maaliava laius 62, 5 cm, kõrgus ca 120 cm, salmitahvel 40, 8 x 71 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): retaabli tagaküljel puusse lõigatuna: N. Lorentzen 1827 Tischler Meister X; samas musta värviga:
altaren om målat av. J.Saarik målare den 20 november 1933 ja 1827 d: 27 August geendiget vom um(?) Maler H. S. Krauss aus Arensburg, samas sangviiniga:
Ado Pea on surnud 1846 Neaviku (?) 12 mae päeval... Pärdi Kaddiga tütar Ingel on maetud pühategija päeval 1861 Wõlla Sado Jago naene Käri on maetud 1868 Mikli kuu 3-ndal päeval,
samas puusse lõigatuna: 25 VI A PONTAK A KIMAN. 1931
Ajaloolise õiendi järgi (Ajalooline õiend end. Muhu kiriku altari ja kantsli kohta. Umb.1993; Muinsuskaitseametis) on maaliorvas sisselõigatult signatuur: 1827 N Lorentze(?)n, Tischler Meister X ja teise käekirjaga: Wõlla Lauri Jago tütar Kadri on sünd. 1831
Ees predella keskväljal pühakirjasalm (õli, lõuend, puitalus): Minna ollen se ello leib. Kes minno lihha sööb, ja min no werd joob, se jääb minno sis se ja minna temma sisse. Joh 6 48 ja 56, samas paremal allservas signatuur: H. Krause 1827
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kulunud, pragusid, värvkate kulunud, marmoreering osaliselt irdumas, predella tahveldis vasakul puudu; salmitahvli värv tumenenud; inglifiguurid puudu
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Klassitsistliku sammasportikusena kujundatud altarisein.kolmnurkse pealmiku keskel heerbea tähtedega JHWH aupaistes; maaliava ülakaare kohal lamereljeefne keerub; maaliava praegusest altarimaalist väiksem. Tipus paiknenud pasunaga inglikujude; 1940. aastate algus) eemaldamise aeg ja asukoht (parempoolne ingel oli lahtisena olemas 1960. aastatel; muinsuskaitseregistris nr. 28487; osa ingli tiivast on soklis lahtiselt). Uus sokkel valmistatud seoses altariseina ümberpaigutamisega praegusesse asupaika (1994); esikülje tahveldis kõmmeldunud.
Altarisein on algsest asukohast eemaldatud, asetseb pikihoone idaosas lõunaseina ääres.