Mälestise nimi Jämaja kalmistu

Menetleja: Kinnismälestiste inspektor, Keidi Saks

Mälestise tunnus

Matmispaik ühes hauatähiste ja kalmisturajatistega omab ajaloolist, kunstilist ja miljöölist väärtust.

Kirjeldus

Kalmistu esikülge ja S-poolset otsa piirab ebaõühtlase kõrgusega kiviaed, merepoolset külge ja N-poolset osa metallpostidel traatvõrkaed. Kalmistul on neli väravat - paepostidel avaga 2,4 m suletava puitvõrega ja kolmmetallpostidel keevisväravat.
Kalmistul on hauakabel, kolm kaevu. Kalmistul asuvad kaks mälestusmärki erinevatel aegadel hukkunud laevameeskondadele (keevisrist, h=4,5 m, betoonist ja maakividest koonusel laatsaretlaeva "Moero" meeskonnale ja 6 m kõrgune keevisrist kettkompleksiga piiratud alal ehk Sengbushi rist aastast 1896 (Hiiumaal Kummistu kalmistul sarnane rist), veel kohalike meistrite poolt valmistatud tagasihoidlik mälestuskivi II maailmasõjas hukkunutele.
Kalmistul on hulgaliselt metahaualtähiseid, neist ligi 200 sepist. Sepisaedu on 11.

Asub Jämaja kirikust 500 m lääne suunas, mere ääres.

Ajalugu

Pärineb tõenäoliselt 18.sajandi lõpust. Aastal 1892 toimus kalmistu laiendamine (vana osa sai täis).