Mälestise nimi Ohvriallikas Rahaallikas / Pühaallikas
Mälestise liik arheoloogiamälestis, ajalooline looduslik pühapaik

Menetleja: Looduslike pühapaikade nõunik, Pikne Kama

Arheoloogia, Kultuspaigad, Ohvriallikas.

Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu. Maastikuliselt eristatav. Kirjalikult fikseeritud pärimus.

Kirjeldus

Allikas paikneb madalal soisel võsastunud maal. Allikalohu põhjakaldal ja allikast kagu pool leppade grupid. Allikas kujutab endast ovaalse kujuga, kagu-loode suunas 10 m pikkust ja 5 m laiust tiigisarnast veekogu, mille sügavus on ca 1 m. Väljavool puudub.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Keila-Haapsalu maanteest u 150 m ja endisest Kuijõe mõisast 200-220 m põhja poole, suurest magistraalkraavist 120 m lääne poole.

Ajalugu

Dateering II aastatuhat. Muistist on nimetatud rahvasuus „rahaallikaks“ (H. Moora. Läänemaa muinasaeg, 1942), teisal „ohvriallikaks“ (käsikiri AI arheoloogiakeskuse arhiivis).

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.
Kaitse alla kuulub kirjeldatud allikas ja selle lähim ümbrus vähemalt 10 m laiuses vööndis. Vältida tuleks kuivendustöid, mis võiksid põhjustada allika kuivamise, samuti ümbruse risustumist ja võsastumist.