Mälestise nimi Koolihoone, 1916. a ja Tallinna Tütarlaste Kommertsgümnaasiumi hoone
Mälestise liik ajaloomälestis, ehitismälestis

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestis omab ajaloolist tähtsust kui Eesti Vabariigi aegne tütarlaste koolihoone.

Kirjeldus

Esinduslik kolme korruse ja kõrge punase kivikatusega hoone, millel on kõrge keldriga sokliosa. Hoone arhitektuur seostub hilisjuugedi ja uusklassitsismiga. Estonia puiestee poolse esifassaadi kujunduses domineerib peasissekäiguga keskrisaliit, mille seinapinda liigendavad läbi teise ja kolmanda korruse ulatuvad joonia kapiteelidega pilastrid ning kõrged ümarkaarsete karniiside ja palustraadi immitatsioonidega aknad, mis markeerivad fassaadi taha jäävat saalikorpust. Peasissepääsu ees paikneb tsentraalne paekivitrepp, mida kaunistavad kaks kivikera. Trepi kahel küljel viivad peaukseni laiad pandused. Risaliidi lõpetab kolmnurkfrontoon, mille viiluvälja keskel on ümarkaarne orv reljeefiga muusast, kes hoiab oma vasakus käes Pallas Athena tarkusesümbolit öökulli ning paremas käes kaubanduse sümbolina Merkuuri saua. Tammepuust peauks on kolmese jaotusega tahveluks. Mõlema ukse keskmisel tahvlil on nikerdatud Merkuuri sau ning ülemisel ja alumisel tahvlil ovaalsed nikerdatud rosetid. Külgfassaad kaardub krundipiirist tulenevalt piki Pärnu maanteed. Fassaadil domineerivad kaks lihtsama kujundusega risaliiti ja ühtlased aknaread.

Mälestis asub Tallinna kesklinnas, Estonia puiestee ja Pärnu maantee nurgapealsel krundil.

Ajalugu

Tallinna Linna Tütarlaste Kommertsgümnaasiumi hoone ehitati aastatel 1913-1916 baltisaksa arhitekt Erich Jacoby (1885-1941) ja Peterburi arhitekti Aleksandr Rosenbergi (1877-1935) projekti järgi. Alates 16. sajandist paiknes kinnistul karjakaev, mis likvideeriti 1915. aastal seoses koolihoone ehitamisega. Eesti Vabariigi ajal tegutses hoones Tallinna Prantsuse Lütseum. Teise maailmasõja järel paigutati koolihoonesse Tallinna Merekool, mis tegutes hoones kuni 1994. aastani. Hoones tegutseb 1996. aastast Tallinna Inglise Kolledž ehk endise nimega Tallinna 7. Keskkool.

TIKI ajalugu. Estonia pst. 10 [www] http://ajalugu.tik.edu.ee/wiki/Estonia_puiestee_10 (12.01.2015)