30.10.2014 toimus registri suuremahulisem uuendamine. Seoses sellega võib esineda registri töös hälbeid ja/või tõrkeid.

Probleemide jätkumisel kasutada puhverdatud failide uuendamiseks brauseri info värskendamist (F5 e. Refresh kasutamine) või tühjendada brauseri vahemälu (põhjalik õpetus Google abikeskuses). Peida teade.

Mälestise nimi Tallinna Toomkirik, 13.-19.saj.
Mälestise vana number 791-k; Arh. nr. 12
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Kasutuses: Jah

Inspektor: Muinsuskaitseameti ehitismälestiste peainspektor, Triin Talk

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1521-1710.

Mälestise kirjeldus

Toomkirikus paikneb Eesti kõige rikkalikum hauaplaatide, epitaafide, sarkofaagide, hauamonumentide ja vapp-epitaafide kogu, mille vanus ulatub 13.-20. sajandini.

Mälestise ajalugu

Tõenäoliselt ehitasid taanlased esimese puitkiriku Toompeale kohe pärast Tallinna vallutamist 1219. Esimene kivikirik valmis piiskopliku toomkirikuna 1240 ja pühitseti neitsi Maarjale. See oli väike ühelööviline hoone, mille müüritise osi on säilinud koori ja käärkambri vahelises seinas. Kirikuhoone suurendamist alustati kooriruumist, mis omandas praegused mõõtmed 14. sajandi I pooleks. Seejärel alustati ka pikihoone suurendamist, mis sai põhiosas tänaseni säilinud kuju 15. sajandi keskel. 1684 tabas kirikut tulekahju, mis hävitas enamiku raiddekoorist ja sisustusest.
Kiriku kantsli (1686) ja altari (1694-1696) on valmistanud Christian Ackermann. Praegune barokk-kiivriga läänetorn valmis 1778-1779 (arh. C. L. Geist).
1927. aastast tegutseb kirikus luterlik Tallinna Piiskoplik Toomkogudus.

Aruanded

Eksperthinnang. Tallinna Toomkiriku kooriruumi ja selles paiknevate kunstimälestiste tehnilisest seisunduist. Tallinn 2000. (MKA arhiiv)

- Toomkirikus tulid päevavalgele haruldased baroksed maalingud

- Tallinna Toomkirik sai palvenurga