Mälestise nimi Asulakoht "Keldrimägi"

Arheoloogia, Elupaigad, Asulakoht.

Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu.

Kirjeldus

Asulakoht on loode-kagu suunas piklik, pikkusega 50 m ja laiusega 25-30 m. Asulakoha põhiosa jääb Kärsa-Eoste maanteest paremale poole. Koht on kaetud murukamaraga, võsastumata, maapinnal on näha üksikuid suuremaid kive.

Asukoha kirjeldus

Asulakoht asub endise jaotuse järgi Võrumaal Põlva kihelkonnas. Asulakoht paikneb Kärsa-Eoste ja Eoste külatee ristumiskohast loode pool. Maastikuliselt paikneb asulakoht Ahja jõe ürgoru parema veeru allosas.

Ajalugu

Kultuurkihi iseloomu ning leitud savinõukillu järgi otsustades kuulub asulakoht II aastatuhande algusesse. Asulakohta on mainitud J. Jungile saadetud kirjades ning O. Ugarti Põlva kihelkonna kirjelduses 1922. a lk 71 (mõlemad käsikirjad Ajaloo Instituudis) 1971. a asulakohta inspekteerides teostati siin arheoloog M. Auna juhatusel proovikaevamised, kusjuures leiti, et asulakohal on üsna õhuke 15-20 cm paksune kultuurkiht, milles esineb väiksemaid söetükikesi ning põlenud kivipuru. Leiti ka üks potikedral valmistatud savinõukild. Mälestisele on koostanud passi arheoloog M. Aun (Mälestise ajalugu on koostatud mälestise passi põhjal).

Muinsuskaitseaseaduse järgi on mälestise kaitsevööndiks 50 m maa-ala mälestise piirist arvates.