Mälestise nimi Maja, kus 1918. a lõpul, 1919. a algul asus Eesti Vabariigi Ajutine Valitsus
Mälestise vana number 827-k Arh. 73

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Mälestise tunnus

Mälestis omab nii arhitektuuri- ja kultuuriajaloolist väärtust kui ka ühiskondlik-poliitilist tähendust kui hoone, kus on asunud Eesti Vabariigi Ajutine Valitsus.

Kirjeldus

Liithoone Raekoja plats 14 / Apteegi 6 / Vene 5 koosneb läbi kvartali Apteegi ja Vene tänavani ulatuvaist erilimelistest hoonetest. Kõigil hooneosadel on eraldi tänavapoolsed sissepääsud ja ühine siseõu. Raekoja plats 14 hooneosa on kolmekorruseline kiviehitis. Selles osas asuvad I korrusel vestibüül, trepikojad, garderoob ja abiruumid, II korrusel väike kunstigalerii ja kohvik, II korrusel Õpetajate Maja õppeklassid, kabinetid ja abiruumid. Apteegi tänav 6 hooneosa on samuti kolmekorruseline kiviehitis. Sellel hooneosal puudub eraldi trepikoda, esimesele vahekorrusele pääseb tänavapoolse sissepääsu kaudu. Teiste korrustega on ühendus läbi Raekoja plats 14 hooneosa. Apteegi 6 I korrusel asuvad Õpetajate Maja kontoriruumid ja õppeklassid. II korrusel on suur saal ja selle taga salong. Vene tänav 5 hooneosa on kolmekorruseline osaliselt kellerdatud kiviehitis. Selle osa I korruse kõikidesse ruumidesse on eraldi sissepääs Vene tänavalt. II korrusel on saali kaudu ühendus Raekoja plats 14 hooneosaga. Kolmandal korrusel asub saal koos abiruumidega. Kõigi krundil asuva liithoone osade seinad ja vahelaed on krohvitud ja värvitud. Üksikuid keskaegseid ehitusdetaile on säilinud vaid keldrikorrustel. Raekoja plats 14 hooneosas oleva saalideansambli interjöör dateerub 19. sajandisse: lagede stukk-dekoor, lühtrid ja braad, kahhelahjud, seinte stukk-dekoor, uksed, uste vasest käepidemed. Raekoja platsi äärne fassaad on klassitsistlikus stiilis: akende paigutus, proportsioonid ja jaotis, frontoon, karniisid, akende krohvraamistus ja I korruse krohvrustika. Fassaadi juurde kuulub paekivist välistrepp varikatusega. Apteegi ja Vene tänavate poolsed fassaadid on samuti klassitsistlikus stiilis (krohvraamistuse ja karniisidega).

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Tallinna vanalinnas krundil, mille piirid ulatuvad Raekoja platsi, Vene tänavale ja Apteegi tänavale.

Ajalugu

Mälestise kinnistu piirid oma praeguses ulatuses on sajandite vältel toimunud üksikute kinnistute või kinnistute osade kokkukasvamise tulemus. Kõige varasem ürikuline teade on olemas Raekoja platsi äärse kinnistu kohta 14. sajandi 20. aastaist, mil mainiti peale elamu juba ka tegutsevaid poode. 15. sajandi II poolest alates esineb ürikuis elamu ja selle kõrval asuv kiviait. 18. sajandi II poolel müüdi kinnistu kroonule, millele järgnes uue valdaja vajaduste vastav ümberehitus. 1825. aasta tänavavaatel on Raekoja platsi äärne hoone kujutatud üldjoontes praegusele arhitektuurile vastavas lahenduses. 19. sajandi II poolel või 19. ja 20. sajandi vahetusel toimus veel üks ulatuslikum ümberehitus, mille käigus kaotati rõdu Raekoja platsi ääres ja asendati see praeguse metallpostidele toetuva varikatusega. 16. sajandi I poolel mainitakse ürikuis kinnistu õueväravat Vene tänaval. Sama sajandi lõpul liideti Raekoja äärse kinnistuga varem Vene ja Apteegi nurgal asunud valdusele kuulunud kiviait. 17. sajandi algul liideti uue juurdelõikena praeguse Raekoja plats 15 taha jääv osa varemeis platsina. 18. sajandi algul omandab käesolev kinnistu oma praegused piirid: sellele liidetakse ka Apteegi tänava äärde ulatuv valdus. Viimast mainitakse 14. sajandi lõpul käsitöölise elamuna ning 17. sajandi keskel Pühavaimu kiriku preestri elamuna. Kokkuliidetud keskaegsete hoonete müüridele ehitatud Raekoja platsi poolne kolmekorruseline maja läks 1766. aastal kroonu valdusesse. 19. sajandi keskel ja II poolel paiknesid seal sõjaväeasutused, 20. sajandi algul kasutati hoonet mereväelaste klubina. Taolised muudatused hoonete senistes funktsioonides tõid kaasa ulatuslikke ümberehitusi kinnistu kõikides hooneosades tervikuna, seda nii plaanilahenduse, interjööri kui ka fassaadide osas. 1971. aastal koostati eritingimused hoone rekonstrueerimiseks.