Mälestise nimi Hoone, kus aastast 1880 asus Tallinna Raudtee-tehnikakool
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ajalooline raudteekool omab nii kultuuriajaloolist tähendust Eestimaa raudtee arengu osas kui ka arhitektuuriajaloolist väärtust 19. sajandi lõpu historitsistliku paekivihoone näitena.

Kirjeldus

2-korruseline, historitsistlikus stiilis klombitud paekivist koolihoone, mille puitsarikatest ja toolvärgist koosnev katusekonstruktsioon on kaetud tsingitud vaskplekk-katusega. Paekivist seinapinda täiendavad dekoratiivsed punastest tellistest aknasillused ja –alused, korstnapitsid ning ümarkaared karniisi konsoolkaaristul. Iseloomulikud on neogooti stiilielemendid, milledest silmatorkavaim on keskse peasissepääsuga risaliidi viiluväljal paiknev kompositsioon stiliseeritud roosakna, teravkaarsete akende ning võlvi motiiviga. Neogootikale viitavad ka maja nurkades paiknevad fiaalid. Sissepääsude kohal on sepistatud varikatused. Interjööris on osaliselt säilinud dekoratiivsed puitlaed, fuajees stukk-karniis, historitsistlikud aknakremoonid ja -hinged. Koolihoone juurde kuulub funktsionalistlik 1930. aasate lõpus lisatud juurdeehitis, mille välisseinad on laotud tellistest ja krohvitud. Tiheda jaotusega aknad ja lihtsad dekoratiivsed ruudumotiivid kahe korruse vahel viitavad ajastule omasele esinduslikkuse taotlusele.

Asukoha kirjeldus

Raudteekooli hooned asuvad Põhja-Tallinna linnaosas, raudtee ja Tehnika tänava vahelisel alal, Kelmiküla miljööväärtuslikus piirkonnas.

Ajalugu

1880. aastal asutati raudteelaste väljaõpetamiseks Tallinna Raudtee Tehnikakool. Kool asus algselt ühekorruselises puuhoones Balti jaama taga. Praegusele asukohale koliti 1881. aastal. Kooli peakorpus koos väikese õppekorpusega valmisid 1895. aastal. 1900. aastal valmisid kooli töökojad ja võimla. 1917. aastal evakueeriti kool Venemaale ning likvideeriti seejärel 1918. aastal. Hoones tegutses kuni 1919. aastani Eesti Vabariigi sõjakool ja seejärel Eesti Raudteevalitsus. Aastatel 1926–1939 asusid õppehoonetes Riigi Tööstuskeskkool, Riigi Tööstusõpilaste Kool, Tallinna Poeglaste Ametikool ja Tallinna Prantsuse Lütseum. Tallinna Raudtee Kutsekool avati hoones 1939. aastal. Teise maailmasõja ajal jagati ruume Tallinna I Tööstusõpilaste Kooliga. 1944. aastal moodustati koolist Raudteekool nr 1, mis allus Eesti NSV Tööjõureservide Valitsusele. Koolihoone põles 1969. aastal. Selle järel lammutati vana sepikoda ja 1978. aastal valmis uus neljakorruseline õppehoone, mis ühendati läbikäigu kaudu vana koolimajaga. Kooli sümbol on kitsarööpmeline auruvedur Kc4-100. Käesoleval ajal tegutseb hoones Tallinna Euroopa kool.

Allikad

Eensalu-Pihel, Monika (2016). Muinsuskaitse eritingimused hoonele, kus aastast 1880 asus Tallinna Raudtee-tehnikakool ehitismälestis reg. nr. 1233. Tallinn. TLPA arhiiv N.9.10049
Paju, R. (2011). Muinsuskaitse eritingimused kaitsealuse hoone aadressiga Tehnika tn.18 katuse ja akenda vahetamiseks ning ventilatsiooni paigaldamiseks. TKVA arhiiv N.9-7302