Mälestise nimi Katoliku Peeter-Pauli kirik

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Mälestise tunnus

Silmapaistva arhitektuuriga neogooti stiilis kirik ühes säilinud interjööridetailidega, omab kultuuriajaloolist väärtust.

Kirjeldus

Peeter-Pauli neogooti-stiilis kirik on kolmelööviline. Külglöövid on kesklöövist kitsamad, kirikul on sirge koorilõpmik ja lihtsaid ristvõlve kannab neli paari kaheksatahulisi kapiteelidega piilarit. Kesklöövi valgustavad ümaraknad, külglööve teravkaarsed aknad. Idapoolses küljes asub väike käärkamber, mille müürid on endise kloostri köögi vundamendil. Ajaloolisest sisustusest on säilinud kantsel, oreliväär jm. Esinduslik klassitsistlik peafassaad asub läänes, kus edela ja loodenurgas asuvad neljatahulised kellatornid. Peaukseks tiibuksed, mille kohal stukk-kaunistused ja mõlemal pool sambad. Fassaadil on stukk-kaunistused - karniisid, triglüüfidega friis, tekstiga ehisväli, aknaraamistused, frontoon. Portaalist mõlemale poole jäävad paeplaadid pühakute kujutisega.

Ajalugu

Algselt asus samas Peeter-Pauli kiriku kohas dominiiklaste kloostri uus refektoorium, mida hakati 1799. aastal kohandama katolikuks kirikuks. Esimene ümberehituse plaan valmis 1833. aastal Peterburi arhitekt Karl Rossi poolt. 1841. aastal algasid kiriku ehitustööd, milleks lammutati refektooriumi võlvid ja lõunapoolne müür. Kirikuhoone valmis üldjoontees 1844 ja esimene jumalateenistus peeti 1845. Läänesein kujundati esinduslikuks fassaadiks 1920 aastal Erich Jacoby (1885–1941) ja Franz de Vriesi (1890–1938) poolt. 1999 toimus suurem fassaadide restaureerimine.

Allikad

Pantelejev, A. (2008) Vene 16 muinsuskaitse eritingimused Tallinna Rooma-Katoliku Peeter-Pauli kiriku remont-restaureerimiseks. TKVA Toimik N9-5671-B
Pantelejev, A. (2001) Vene 18, Peeter-Pauli kiriku arhitektuuriajalooliselt väärtuslike detailide ja väikevormide inventeerimine. TKVA Toimik N9-698
Pantelejev, A. (2001) Vene 16 (hoon F) Peeter-Pauli kiriku arhitektuuriajaloolised eritingimused. TKVA Toimik N9-727