Mälestise nimi Skulptuur «Kolgata grupp», H. Martens, polükroomia L. Buchau (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Skulptuur.

Muinsuskaitse alla võetud kui Tallinna meistrite barokkstiilis nikerdteos 17. sajandist.

Mälestise kirjeldus

Võidukaaretalal paiknevad kolm nikerdatud skulptuuri kujutavad ristilöödud Jeesust Kristust keskel (rist küündib peaaegu võidukaareni), Neitsi Maarjat vasakul ja apostel Johannest paremal pool. Figuurid on mustaks värvitud, osaliselt kullatud. Ristilöödu okaskrooonis pea langetatud parema õla suunas, samasse langeb ka pikk lokkis juuksekihar. Niudevöö kinnis paremal puusal. Jalad põlvedest kõverdatud, jalalabad naelutatud ülestikku – vasak pealpool. Kullatud on okaskroon, juuksed, habe, naelad, naba, rinnahaava serv. Jeesuse pea kohal keerjate otstega nimesilt JNRJ, ristijalamil Aadama luud (kolp ja ristatud sääreluud). Ümarikes vormides külgfiguurid on küllaltki elavate poosidega, rüüd rohkeis voltides. Maarja on silmad üles ja käed palves rinnale tõstnud, mantel jätab eest vabaks ta parema õla, sellele langeb juuksekihar, parem varrukas on poolde käsivarde üles keeratud, vasak küündib randmeni. Ka Johannes, avara rullis kaelusega tuunikas, vaatab ristile, tema vasak katmata käsivars kergelt kõrvale sirutuv, parem, võruga lõppevas varrukas käsi hoiab puusal kahe lukkumiga suletud raamatut. Mõlemal figuuuril sõõrjas sokkel. Ristijalami tagaküljel (idaküljel) nelja naelaga kinnitatud tekstikartušš (servas akantusmaaling kullaga). Tala pealispind imiteerib kaljust maapinda.

Muinsuskaitse all alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 89
E. Nottbeck, W. Neumann. Geschichte und Denkmäler der Stadt Reval. Tallinn, 1899, lk.43 (Auf einem Balken unter dem Triumphbogen hat sich ein Triumphkreuz erhalten: Christus am Kreuz zwischen Maria und Johannes; eine schwasche Arbeit des 17. Jahrhunderts und wahrscheinlich nach dem Brande von 1684 ausgeführt.)
S. Karling. Holzschnitzerei und Tischlerkunst der Renaissance und des Barocks in Estland. Tartu, 1943, lk. 308 (Ein ähnliches Krucifix, flankiert von Maria und Johannes, schmückt den Trabes hoch unter den dämmerigen Gewölben in der Domkirche von Reval. Bereits nach dem Brande der Kirche von 1684 erbot sich Herman Rohr, der Kirche ein Krucifix von Bildhauerarbeit zu stiften, jedoch wurde die Arbeit erst zehn Jahre später fertig. Der Maler Lorenz Buchau übernahm nämlich im Jahre 1694 die Vergoldung und Bemalung der Gruppe. Etwas später datiert ist eine Quittung vom Bildhauer Hinrik Martens… Christus zeigt denselben Typus wie das Kruzifix in St. Marien-Magdalenen Kr. Jerwen. Maria und Johannes schliessen sich an die dünnen langestreckten Gestalten aus Ackermanns späteren Arbeiten)
V. Raam. Tallinna Toomkirik. Tallinn, 1973, lk. 33: Chr. Ackermanni töökojaga, kus meistri abilistena töötasid tislermeistrid Herman Berents ja Hinrik Martens, on seotud ka suur Kolgata kannatusegrupp võidukaare ristpalgil. See valmis 1694. aastal.

Aruanded

Tallinna Toomkiriku võidukaare Kolgata grupp. Konserveerimistööde aruanne. Tallinn 2004. (MKA arhiivis)

Tehnika: kullatud, nikeldatud, polükroomia.
Autor, valmistamise koht: Tallinna puunikerdaja Hinrik Martens, maalermeister Lorenz Buchau (polükroomia ja kullatis).
Dateering: 1694
Mõõtmed: Rist:kõrgus 398cm, laius 157cm, sügavus 7cm, (ristipuu laius ca 15,5cm), Kristus: kõrgus 183cm (peast jalgadeni ca 154cm),laius 91cm, sügavus ca 28,5cm; Maarja: kõrgus ca 126cm, laius ca 40cm, sügavus 27cm, sokli Ø 21,5cm; Johannes: kõrgus ca 123,5 cm, la
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): annetuskirje kartušil: ANNO 1694 den 8 December Hatt der Ehren Vesten ũnd WollGeachten Herrn Herman Rahr Bürger und Elster der Tũmschen Gilde diese CRŨCIFIX GOTT zum Ehren und der Königl: Tũmkirchen zũ Zierde Vorehret.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): jaanuaris 2004 restaureerimiseks allavõetud skulptuurid olid paksu tolmukorraga kaetud. Ristipuus tugev püstipragu, risti haarades põikipragu, risti alumine ots millalgi maha saetud; kolbal lõualuu kadunud; Kristus: pragusid, eriti pea ja õlavöötme juure
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ajavahemikus 30. märts – 16. aprill 2004 puhastati ja konserveeriti Ennistuskojas Kanut (restauraatorid Ingrid Pihelgas, Signe Vahur, Enn Tedre, monteerijad Andrus Nõmm, Viljar Talimaa, Asso Peever, Marek Roos)