Mälestise nimi Väimela mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Mirja Ots

Mälestise tunnus

Korrapärase planeeringuga terviklikult säilinud mõisaansamblit ümbritsev regulaar- ja vabakujunduslik park.

Park on suur 11,64ha, kujunenud kahes osas.
Esiväljaku moodustab (praeguseks piklik) sissesõiduteega ümbritsetud muruväljak.
Härrastemaja ja järve vahele jääb laskuvate terrassidega regulaarpark, mis on liigendatud pea ja kõrvaltelgedega. Park on häärberiga ühendatud kõrgemalt terrassilt laskuva suurte vaasidega flankeeritud laia kivitrepiga. Kivimüüriga kindlustatud astangu juurest laskub pinnas Väimela Alajärveni. Osaliselt eraldas tagaväljakut järvest painutatud pärnadest allee.
19. sajandi lõpus on parki täiendatud vabakujuliste puudegruppidega, mis põhiliselt asuvad järve ja kõrvalhoonete vahel. Pargi teedevõrk on kujunenud juhuslikult.
Põhipuuliikideks pargis on harilik pärn, vaher ja tamm. Okaspuudest lehised ja alpi seedermännid.(Pargiankeet, 2002)

Regulaarpark on rajatud ilmselt 18.s. lõpul, kui ehitati peahoone ja tiivad.
1870. a ostis mõisa J. C. von Loewen1, kelle poolt on rajatud nii tänaseks säilinud vabakujunduslik park kui ehitatud uus peahoone koos enamuse kõrvalhoonetega.

50 m

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit kehtestatud on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates

Vastavalt lisatud kaardile

Üldinfo

Pargis on nahkhiirte elupaigad. Aastatel 1999-2008 leiti pargis 6 liiki nahkhiiri. Leitud liigid Väimela pargis on põhja-nahkhiir, veelendlane, tiigilendlane, pargi-nahkhiir, suurvidevlane, kääbus-nahkhiir.
(allikas: Matti Masing „Eesti parkide nahkhiireline väärtus detektor-uuringute põhjal”,2009)