30.10.2014 toimus registri suuremahulisem uuendamine. Seoses sellega võib esineda registri töös hälbeid ja/või tõrkeid.

Probleemide jätkumisel kasutada puhverdatud failide uuendamiseks brauseri info värskendamist (F5 e. Refresh kasutamine) või tühjendada brauseri vahemälu (põhjalik õpetus Google abikeskuses). Peida teade.

Mälestise nimi Vilivalla kalmistu

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Mälestise tunnus

Hauatähised, hauad. Omab kultuuriajaloolist, kunstilist (hauatähised), miljöölist väärtust. Vanim hauatähis 1638 aastast.

Mälestise kirjeldus

Harju-Risti ja Vihterpalu vahelise maantee ääres asuv Vilivalla külakalmistu ja tema kasutamise piirangute kehtimise ala hõlmab ligikaudu 0,92 ha suuruse maatüki. Loode- kagu suunas pikliku kalmistu edela-, loode- ja kirdeserv on piiratud sideaineta laotud maakivipiirdega, kaguserva tähistab võsastunud lehtpõõsahekk. Hauatähiste poolest haruldasel kalmistul on 94 vabrikurauast sepistatud risti, 2 valatud rauast risti, 1 unikaalne sepistatud ratasrist, 1 kunstitaotluslikult töödeldud, nimeplaadiga puitrist, 1 graniidist hauaplaat. Lubjakivist tervikuna või osaliselt säilinud hauasambaid, valdavalt riste, on 196, neist 2 ratasristid ja 3 harvaesinevat silindriliste harudega risti. Hauapiiretest on kalmistul 6 lihtsat sepisaeda ja 1 graniitpostidel kettpiire. Kalmistu maanteepoolse, kirdeserva keskosas on puitväravaga sissepääs, mille vastas asub kabel. Kabel on krohvitud paeseinte ja viilkatusega, mida praegu katab eterniit. Ehitist ilmestavad teravkaarsed avad. Kabelisse on maetud Vihterpalu mõisahärra Gustav von Knorring (1985-1852) koos abikaasaga. Kalmistu on kaetud kõrghaljastusega ja võsastuva põõsastikuga.

Vanim hauatähis aastast 1638, maeti kuni 20. sajandi keskpaigani.