30.10.2014 toimus registri suuremahulisem uuendamine. Seoses sellega võib esineda registri töös hälbeid ja/või tõrkeid.

Probleemide jätkumisel kasutada puhverdatud failide uuendamiseks brauseri info värskendamist (F5 e. Refresh kasutamine) või tühjendada brauseri vahemälu (põhjalik õpetus Google abikeskuses). Peida teade.

Mälestise nimi Harju-Madise vana kalmistu

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Mälestise tunnus

hauatähised, hauad, piirdeaed. Omab kultuuriajaloolist, kunstilist (hauatähised), miljöölist väärtust.

Kirjelduse koostaja: Silja Konsa 2002.a.

Mälestise kirjeldus

Ümbritsetud pae-ja maakvilaotisega, piire võssa kasvanud. Lääneküljel kõrge paelaotis. Mnt. küljel värav: paekivist laotud postid. Värava kohal lääneküljel kabeli varemed, paekivist. Kalmistul põhiliselt sepisristid, mõned valuristid, kiviriste, üks külasepa rõngasrist, mõned sepisaiad. 3-4 hooldatud hauaplatsi. Viimased matused 1960-test.

Mälestise kirjeldus

Maantee ääres paiknev kalmistu on ümbritsetud piirdega, mis teepoolses küljes, lõunapoolsest sissepääsust kirdesse suunduvas osas on seotud müüritis, ülejäänud osas lahtine maakivikuhjatis. Kalmistu loodeosas paikneb kabelivare. Kalmistu aktiivne kasutamine lõppes arvatavasti Harju- Madise uue kalmistu rajamisega 20. sajandi teisel aastakümnel. Hauatähiste poolest on kalmistu väga rikkalik: tervikuna või fragmentaarselt on säilinud lubjakivist 152 sammast ja 2 plaati ning üks ratasrist; sepistatud rauast 225 risti, neist kaks külasepa ratasristi ja üks väike, kivilt 35 cm kõrgune külasepa aasrist ning 6 varbaeda; valatud metallist 42 risti ja üks aed; üks graniitsammas; üks omapärane, töötlemata puidust, tsingitud plekist nimetahvliga rist.

Kirikust mööda Madise-Paldiski teed Paldiski poole u 1 km, teest läänepool metsa sees. Mahajäetud.