Mälestise nimi Jüri kalmistu

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harju maakonna vaneminspektor, Ly Renter

Järjepidevalt hooldatud kalmistu näide.

Mälestise kirjeldus

Jüri kalmistu peasissepääs on paekivist väravehitis. Kalmistut ümbritseb piirdemüür, mis on vajunud, ebaühtlase kõrgusega, müüril kasvab rohi, kohati võsa. Kalmistul kasvavad leht- ja okaspuud. Peasissepääsust kulgevad korrapärased käiguteed. Kalmistul on erinevatest ajastutest hauatähiseid.

Mälestise kirjeldus

Jüri kirikust lodes paiknev kalmistu on rajatud hiljemalt 19. saj. Peavärava sepisvõrel datum “1873”. Kalmistul on eristatav vanem ja uuem osa. Viimane jääb loode- ja edelaserva, väheste matustega osa, mida edelas eraldab kunagine piirdevall kõrghaljastusega. Praegu kalmistu piiratud maakivist piirdemüüriga. Läbipääsudeks väravapostidega piiritletud 3 ava, peasissepääs kalmistu kaguküljel ja vormistatud 9 m laiuse kolmeosalise, paest, tsinkplekiga katustatud väravaehitusena. Olulisi hooneid kalmistul ei ole. 20.saj. keskpaigast vanemaid hauatähiseid ja –piirdeid on loendatud : 248 valumetallist hauatähist, 616 sepistatud metalltähist, 29 metallaeda, 55 kivitähist. Kalmistu pindala 4,94 ha. Kalmistu on kasutuses, hooldatav.
Kirjelduse koostaja: Silja Konsa 2002.a.