Mälestise nimi Pilistvere kirikuaed. 13.-20.saj.
Mälestise liik arheoloogiamälestis, ehitismälestis

Arheoloogia, Matmispaigad, Kirikuaed.
Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917.

Matmispaigana kasutatud kirikuaed.

Kirjeldus

Pilistvere kirik koos seda ümbritseva aiaga asub Pilistvere küla südames Pilistvere kirikla maaüksusel Kõo vallas Viljandimaal. Kirik paikneb küla läbiva maantee lõunaküljel vahetult tee ääres. Kirikuaia pikkus ida-lääne suunas on 100 m, laius põhja-lõuna suunas 80 m. Aeda ümbritseb ca 1,5 m kõrgune põllu- ja paekividest müür. Vahetult kirikut ümbritsev ala on lage, piki müüri äärt kasvavad kuused, tammed ja põõsad. Kiriku aeda on kasutatud matmispaigana 13.-18. sajandil.

Ajalugu

Pilistvere kirik on tõenäoliselt ehitatud 13. sajandi II poolel. Kirikuaed on rajatud tõenäoliselt koos kirikuga. 19. sajandil lisati kirikuaeda kabel ning piirati ala müüriga. 1838. aastal lisati kirikuaia põhjaküljele piirdemüüri uhke klassitsistlikus stiilis väravaehitis. Pilistvere kiriku ajalooline saksakeelne nimetus on Pillistfer. Kirikuaeda on tõenäoliselt maetud kuni 20. sajandini.

Asub Pilistvere kirikuga ühises kaitsevööndis vastavalt kultuuriministri käskkirjale:
"Kultuurimälestiseks tunnistamine, kultuurimälestiseks olemise lõpetamine ja kaitsevööndite määramine" Kultuuriministri käskkiri 29. juuni 2006 nr 215 (RTL, 07.07.2006, 53, 980).