Mälestise nimi Leivik, 17.saj.? (hõbe ?, kullatud, graveeritud)

Inspektor: Muinsuskaitseameti vallasmälestiste nõunik, Kadri Tael

Tehnika: graveeritud, kohrutatud, kullatud.
Autor, valmistamise koht: Eesti
Dateering: 17.saj. (?)
Mõõtmed: Ø 14 cm, kõrgus 1, 5 cm, serva laius 1, 3 cm, graveeringu Ø 2,5 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Hõbedast, kohrutatud, üleni kullatud leivik, serval graveerituna paelvööst ringjoonega ümbritsetud pühitsusristi kujutis (kujundatud nii, et ristihaarade vahelistel pindadel moodustuvad viirutatud südamed). Põhja alt jookseb servas ebaühtlane kaksiktriip. Mõõtudelt küllaltki väike leivik on valmistatud võrdlemisi paksust hõbedast. Leivik ei kuulu kokku karikaga reg. nr. 14822, küll aga võiks oletada tema sobimist 15. sajandi karikale. Selline lamedapõhjaline leivik, kus ääre üleminek põhjale on sujuv, kuulubki oma vormilt keskaega, mistõttu dateering 17. sajandisse on küsitav.
Väidetavalt laskis Harju-Jaani kogudust jutlustajana teeninud Georg Kuusik 1960. aastate teisel poolel leiviku sügavamaks ümber vormida.