Mälestise nimi Maal "Kristus ristil" , 17/18.saj. (ôli, puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Muinsuskaitseameti poolt 1994 teostatud kunstimälestiste ülevaatusel hinnati kr. 10 000.-

Materjal: õli, puit.
Dateering: 17/18. saj.
Mõõtmed: valgusmõõt ca 155 x 98 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Maali värvikiht on tugevasti tuhmunud ja, eriti allosas, kulunud. Maalilaudade tagaküljel lubjapritsmed.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tundmatu kunstniku poolt viiest püstlauast tahvlile maalitud kompositsioon Ristilööduga ning risti all seisva kolme leinajaga – tõenäoliselt kunagine Juminda kabeli altarimaal (retaabli keskosa), sobides pärinema kabeli ehitamisajast 1678. Raamistuse (raam lamedaprofiilne, liistu laius ca 5 cm, värvitud pruuniks) allserv kinnitub predellalaadsele alustalale (h ca 20 cm).
Maal võlub naiivsevõitu siirusega. Esiletõstetult suur Kristuse figuur on anatoomiliselt abitu. Seevastu leinajate suuresilmalised malbed näod on ilmekad ja figuurid enam-vähem proportsionaalsed. Ristilöödust vasakul seisab valget pearätti kandev musta riietatud Maarja, punases rüüs apostel Johannes seisab maali paremal äärel, parem käsi küünarnukist kõverdatud, jalad harali. Johannese ja risti vahel istub, käed palveasendis kokkupandud, pead vasakule õlale kallutav ja rohekas-kollases rüüs, samuti valge pearätiga Maarja Magdaleena. Ristijalamil on inimpealuu kujutis. Ristilöödu löödu pea, nimbuse foonil, on langetatud parema õla suunas, silmad poolkinni. Pea kohal valge nimesilt INRI. Taamal paistab linna siluett, lamedad mäed ning ahetav taevaviirg tagapool sünkjat pilvelaama.