Mälestise nimi Maal "Kristus ristil" , 18.saj.? , Tõno Mick (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Pärineb maal Juminda kabelist.

Autor, valmistamise koht: Tõno Mick
Dateering: 18. saj.(?)
Mõõtmed: valgusmõõt 125 x 80 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Maali paremal allservas kalligraafiline signatuur: Tõno Mick.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Tagaküljelt on maal kaitstud laudisega. Maalipind krakeleerunud, värv tumenenud, kulunud (eriti Maarja näol, ristil, Kristuse näo piirkonnas), kolme püstise kokkulappimisvoldi joonelt värv samuti irdumas; värvikadu signatuuri juures ja kogu allservas.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Barokiajastule omaselt paatoslik maal kujutab Kristust ristil ja ristijalamile najatuvat põlvitavat kolla-sinises rüüs naisfiguuri (Maarja Magdaleena?), kes mõlema käega hoiab valget rätikut nii, et sellesse nõrguvad verepiisad Ristilöödu läbinaelutatud jalgadest. Ristilöödu figuur on edasi antud pinguli käte- ja rinnalihastega, põlved kõverdatud, niudevöö lehvib vasakul puusal hoogsalt. Risti põikpuul valge keerdservaline nimesilt tekstiga: Jesus Nazarenus Rex Judaorum. Maalil leidub sümbolitähenduslikke detaile: eristatav on looklev madu ristijalami juures; tumenenud päike mustavalt pilvises taevas. Maastik taamal on mägine.
Raam madala nurgelise profiiliga (liistu laius ca 8, 3 cm), värvitud mustaks, keskel kullatud triip.
Signatuur lisab maali kunstilisele väärtusele ka kultuuriloolise tähendusrikkuse.