Mälestise nimi Lelle õigeusu kirik

Menetleja: Raplamaa nõunik, Andrus Rospu

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ajastu piirkonna sakraalehituse ebatüüpiline näide sarnanedes luteri kirikuga: puuduvad traditioonilised sibul-kuplid, saal on piklik ja nelinurkne.

Kirjeldus

Lelle Kolmainu Jumala kirik. Historitsistlik, piklik, ladina risti kujutava põhiplaaniga ja kellatorniga paekivihoone. Torne 2: 4-tahulisel alusel 8-tahuline telkkiivriga kellatorn ja väiksem 8-tahuline telkkiivriga torn. Ikonostaaslihtne, historitsistlik. Ehitatud aastatel 1866-68 Riia peapiiskopi Platoni poolt eraldatud rahadest.

Ajalugu

Ehitatud aastatel 1866 - 1868 Riia peapiiskop Platoni poolt eraldatud rahadest. Aluseks on Läti Laudana kiriku projekt.

Varasem kaitse:
Rapla maavalitsuse määrus nr.141, 22.10.1991.a. Kohaliku tähtsusega arhitektuurimälestiste kaitse alla võtmine.
Lelle Kolmainu Jumala kirik (1868.a.).