Mälestise nimi Vanamõisa mõisa park ja alleed

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Segastiilis pargi näide mõisaansamblis

Kirjeldus

Keskmise suurusega (umbes 4 ha). Vabakujunduslik, kompositsioonis kasutatud tihedaid korrapäraseid puudegruppe (lehisest, elupuust). Endine teedevõrk ei ole jälgitav, olemasolevad rajad on kujunenud stiihiliselt. Peahoone ees ja taga on olnud avar väljak, pargi sissesõiduteed palistatud alleedega. Hästi säilinud endise kuivatihoone juurde viiv allee. Pargipuistu moodustavad tamm, vaher, kuusk, saar, harilik mänd, valge mänd, siberi lehis, elupuu, arukask, hobukastan, remmelgas, pihlakas. Palju ka põõsaid: sireleid, enelaid, harilikku kuslapuud, lumemarja, harilikku kukerpuud. Lähipargile oli liitunud puisniidu-ilmeline parkmets, mida läbinud looklev tee viis R. B. B. v. Benninghauseni hauakambri juurde.

Rajatud 19.saj. I poolel.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.