Mälestise nimi Vormsi tuletorn

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tuletornikompleks, Tuletorn, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Tuletorn, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Vanim malmosadeset monteeritud nn. Gordoni süsteemi tuletorn rannikul. Mereajaloo oluline objekt.

Kirjeldus

Koonilise, malmelementidest torni kõrgus on 24m, sokli läbim. 4,6m. Laternaruumil 2,35. Ülal dekoratiivsetele malmvalu konsoolidele toetuv rõdu. Torni tipus klaasitud kuppelehitus. (EA)

Ehit. 1864.
1864 pandi Vormsil kokku 17 m kõrgune malmdetailidest tuletorn (valmistatud Inglismaal, Porteri firmas. 1871 võeti see uuesti lahti, kuna osutus madalaks ja viidi Vaindlo saarele. Asemele paigaldati Liepajas tehtud uus malmdetailidest tuletorn, mis on 24 m kõrge.

Kaitsevööndi piirid on nähtavad maa-ameti kaardil.